Zachęcam
Was do przygotowania prostego, rustykalnego mydełka na bazie mleka koziego i wosku pszczelego :)
Przepis:
300g
oliwy z oliwek Pomace
125g
oleju kokosowego
125g
oleju palmowego rafinowanego
20g
wosku pszczelego
75g
NaOH (wodorotlenek sodu)
191g
mleka koziego (w tym 174g w postaci zamrożonej i 17g zimnego mleka z
lodówki)
Opis krok po kroku:
Nakładamy
nasz ochronny strój, tj. bluzka z długim rękawem, rękawice gumowe
oraz okulary ochronne i do dzieła! :)
1. Odmierzone
dokładnie ilości olejów wlewamy do garnka i nastawiamy na mały
ogień do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i
odstawiamy do ostygnięcia. Potrzebujemy mieć w efekcie temperaturę około 40 stopni.
2. Do jednej komory zlewu wlewamy zimną wodę oraz wsypujemy dodatkowo
trochę kostek lodu. Mleko w produkcji mydła oraz inne produkty
mleczne w kontakcie z NaOH po prostu się ścinają (ług nagrzewa
się do bardzo wysokiej temperatury), więc chodzi o to, aby
temperatura nie przekroczyła 35 stopni.
3. Do komory napełnionej wodą stawiamy pusty słoik litrowy i wlewamy
do niego 17 g mleka koziego z lodówki oraz wsypujemy kilka kostek
zamrożonego mleka. Następnie rozpoczynamy wsypywanie odmierzonej
ilości NaOH, dodając stopniowo resztę zamrożonego mleka. I
mieszamy. Po chwili zasada zaczyna się nagrzewać. Jeśli wszystko
się rozpuści, będzie można dodać ług z mlekiem do olejów.
Obie fazy muszą mieć taką samą temperaturę.
4. Do
garnka z olejami o temperaturze około 35 stopni stopni wlewamy ług
z mlekiem (pożądana temperatura około 35 stopni) i mieszamy łyżką
(np. drewnianą). Następnie pomagamy sobie blenderem – samo
mieszanie łyżką nie połączy nam dwóch faz zbyt szybko.
Mieszamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu.
5. Gotową masę przelewamy do formy (np. po lodach). Formę
zawijamy folią spożywczą, owijamy to jeszcze w ręcznik lub koc i
odstawiamy w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 24-48 godz. Po tym
czasie możemy wyjąć mydło, pokroić i odłożyć na 3-8 tyg. w
chłodne miejsce do leżakowania.
A oto efekt mojej pracy :)
Czy mleko kozie mogę zastąpić kokosowym?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej, każdym innym mlekiem
OdpowiedzUsuńMleko musi być?
OdpowiedzUsuńMusi. Ten przepis zawiera mleko, ale zapraszam na moje inne przepisy, których część dotyczy mydeł na bazie wody, wywarów ziołowych itp. Można też taki przepis samodzielnie skonstruować używając kalkulatora mydlanego.
OdpowiedzUsuńJaka jest przybliżona gramatura otrzymanego tym sposobem mydła?
OdpowiedzUsuńok. 900 g
UsuńWydawało mi się, że mydła z mlekiem kozim nie owija się w ręcznik na 48h, że trzeba je wręcz dać w zimne miejsce. Mydła z takim mlekiem jeszcze nie robiłam więc mogę się mylić.
OdpowiedzUsuńCzy w ramach mleka używanego w przepisie mogę użyć mleka prosto od gospodarza, albo śmietanki zlanej z tego mleka?
OdpowiedzUsuńCzy można zastosować mleko owsiane? Też mrozić? Ono się chyba nie ścina w wysokiej temperaturze...
OdpowiedzUsuń