Krem można stworzyć całkowicie od
podstaw lub wykorzystać gotowe naturalne bazy kremowe dostępne w odpowiednich sklepach
internetowych. Dzięki gotowym naturalnym i niekonserwowanym bazom kremowym oraz
wybranym składnikom aktywnym, można skomponować własny krem. Ten sposób jest
szybszy i gwarantuje nam w 100%, że nasz produkt finalny będzie udany. Jeśli natomiast
zdecydujemy się na przygotowanie kremu od podstaw, przeczytajmy najpierw trochę
o tej czynności w teorii.
Jak zrobić krem od podstaw?
faza wodna + faza tłuszczowa +
emulgator = krem
Do produkcji kremu potrzebujemy
fazę wodną (woda demineralizowana lub hydrolat kwiatowy, czy ziołowy, wywar z
ziół, kwiatów, gliceryna – w zależności od upodobań). Faza tłuszczowa to oleje,
masła, olejki eteryczne, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. witamina E i
A). Aby obie fazy mogły się połączyć, potrzebny jest emulgator. Krem formuje
się w procesie stopniowej emulgacji fazy tłuszczowej w fazie wodnej. Na rynku dostępne
są naturalne roślinne emulgatory i nie ma tu konieczności dodawania chemicznych.
Popularnym i najprostszym emulgatorem jest np. wosk pszczeli.
Przykładowe proporcje do przygotowania kremu (ok 50 ml):
Przykładowe proporcje do przygotowania kremu (ok 50 ml):
5
łyżeczek wybranych olejków
10
łyżeczek wybranych płynów
2
łyżeczki emulgatora
1
łyżeczka alkoholu (można pominąć)
Wybór składników zależy od nas i potrzeb naszej skóry. Jeśli chcemy uzyskać cięższy krem na noc, użyjmy gęstszych maseł i olejów. Jeśli krem ma być lżejszy, wybierzmy delikatną bazę tłuszczową (np. olej migdałowy, czy z pestek winogron).
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie takiego kremu zaczynamy od rozpuszczenia olejów w kąpieli wodnej razem z emulgatorem, następnie mieszankę studzimy do temperatury pokojowej i dolewamy do niej fazę wodną również w temperaturze pokojowej (bardzo ważne w produkcji kremu jest to, aby obie fazy miały zbliżoną temperaturę). Koniecznie w tej kolejności (woda do tłuszczu)! Wszystko to mieszamy łyżeczką, aż uzyskamy konsystencję kremu.
Można więc pokusić się o próbę stworzenia swojej własnej bazy kremowej lub kupić gotową. Następnym krokiem jest jej wzbogacenie.
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie takiego kremu zaczynamy od rozpuszczenia olejów w kąpieli wodnej razem z emulgatorem, następnie mieszankę studzimy do temperatury pokojowej i dolewamy do niej fazę wodną również w temperaturze pokojowej (bardzo ważne w produkcji kremu jest to, aby obie fazy miały zbliżoną temperaturę). Koniecznie w tej kolejności (woda do tłuszczu)! Wszystko to mieszamy łyżeczką, aż uzyskamy konsystencję kremu.
Można więc pokusić się o próbę stworzenia swojej własnej bazy kremowej lub kupić gotową. Następnym krokiem jest jej wzbogacenie.
Do naszej bazy kremowej możemy
dodać składniki czynne, które są odpowiednie dla naszej skóry. Tu wybór jest
ogromny. Do najpopularniejszych należą ekstrakty roślinne, glinki, witaminy (A, E, C),
żel hialuronowy, mocznik czy kolagen. Zanim zamówimy sobie produkty, na
podstawie których będziemy przygotowywać kremy, najlepiej wcześniej zapoznać
się z ich właściwościami. Na stronach sklepów internetowych z produktami
kosmetycznymi umieszczone są zawsze opisy właściwości każdego składnika. Gotowy produkt możemy przełożyć do wysterylizowanego alkoholem pojemniczka.
Takie domowe kremy nie zawierają
żadnych konserwantów, dlatego ich termin przydatności wynosi 3-4 tygodnie. Powinny
być przechowywane w lodówce. Jeśli chcemy przedłużyć żywot domowego kremu,
możemy dodać ekologiczne konserwanty (również dostępne w internetowych sklepach z produktami kosmetycznymi) lub alkohol. Wówczas krem będziemy mogli
stosować nawet kilka miesięcy.
Jeśli chodzi o listę sklepów
internetowych, które proponują nam bogaty wybór składników do produkcji domowych
kosmetyków, podsyłam kilka namiarów:
Znajdziecie tam wszystko, co będziecie mogli wykorzystać w Waszym domowym SPA.
Przydatna wiedza. Zwłaszcza ta o naturalnym emulgatorze, bo wszędzie w bazach do kremów jakieś dziwne składniki, nawet w tych niby eko. Dzięki !
OdpowiedzUsuń