Zachęcam
Was do przygotowania mydełka na bazie mleka koziego z ziarenkami
zmielonej kawy. Dodatkowo zakonserwowałam mydło naturalnym woskiem
pszczelim.
Mydełko będzie miało właściwości peelingujące i antycellulitowe (zasługa kofeiny)
Mydełko będzie miało właściwości peelingujące i antycellulitowe (zasługa kofeiny)
Przepis:
300g
oliwy z oliwek Pomace
125g
oleju kokosowego
125g
oleju palmowego rafinowanego
20g
wosku pszczelego
75g
NaOH (wodorotlenek sodu)
191g
mleka koziego (w tym 174g w postaci zamrożonej i 17g zimnego mleka z
lodówki)
2
łyżki stołowe zmielonych ziaren kawy
Opis krok po kroku:
Nakładamy
nasz ochronny strój, tj. bluzka z długim rękawem, rękawice gumowe
oraz okulary ochronne i do dzieła! :)
1. Odmierzone
dokładnie ilości olejów wlewamy do garnka i nastawiamy na mały
ogień do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i
odstawiamy do ostygnięcia. Potrzebujemy mieć w efekcie temperaturę około
40 stopni.
2. Do jednej komory zlewu wlewamy zimną wodę oraz wsypujemy dodatkowo
trochę kostek lodu. Mleko w produkcji mydła oraz inne produkty
mleczne w kontakcie z NaOH po prostu się ścinają (ług nagrzewa
się do bardzo wysokiej temperatury). Chodzi o to, aby
temperatura nie przekroczyła 35 stopni.
3. Do komory napełnionej wodą stawiamy pusty słoik litrowy i wlewamy
do niego 17 gram mleka koziego z lodówki oraz wsypujemy kilka kostek
zamrożonego mleka. Następnie rozpoczynamy wsypywanie odmierzonej
ilości NaOH, dodając stopniowo resztę zamrożonego mleka. I
mieszamy. Po chwili zasada zaczyna się nagrzewać. Jeśli wszystko
się rozpuści, będzie można dodać ług z mlekiem do olejów.
Obie fazy muszą mieć taką samą temperaturę.
4. Do
garnka z olejami o temperaturze około 35 stopni wlewamy ług
z mlekiem (pożądana temperatura około 35 stopni) i mieszamy łyżką
(np. drewnianą). Następnie pomagamy sobie blenderem – samo
mieszanie łyżką nie połączy nam dwóch faz zbyt szybko.
Mieszamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu.
5. Większą
część masy przelewamy do formy (np. po lodach), a do pozostałej
części wsypujemy mielone ziarna kawy i mieszamy. Następnie
wlewamy masę kawową na wierzch masy czystej.
6. Formę z masą mydlaną zawijamy folią spożywczą, owijamy to jeszcze w ręcznik lub koc i
odstawiamy w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 24-48 godz. Po tym
czasie możemy wyjąć mydło, pokroić i odłożyć na 3-8 tyg. w chłodne miejsce do leżakowania.
A tak prezentuje się moje mydło wykonane według tego przepisu :)
Witam Bardzo pomocny Blog :) Z przepisów na mydła na pewno skorzystam, własnie czekam na moje pierwsze mydło :) do Mikołaja mam nadzieję że się udało:)
OdpowiedzUsuńZachęcam! :) Ja też "ukręciłam" kilka partii mydeł z myślą o Świętach. Niedługo podzielę się przepisami :)
OdpowiedzUsuńjejciu dziękuję za przepis :) już zabieram się do roboty
OdpowiedzUsuńWitam;)
OdpowiedzUsuńDa się zastąpić jakoś łatwiej olej palmowy?:)
Olej palmowy ma podobne właściwości do kokosowego. Daje twardą kostkę z dobrą pianą.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńJestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie. Chiałabym zrobić niebawem swoje własne mydełko, na razie jednak przygotowuję się teoretycznie. Mam pytanie (z góry przepraszam jeśli jest śmieszne): czy warstwy w mydle robią się samoczynnie czy to praca "mydlarza"?
Pozdrawiam Agnieszka
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńCzy to ma znaczenie czy dodam oleju rafinowanego czy nierafinowanego? Czy mogę dodać 250g oleju kokosowego, zamiast 125g kokosowego i 125 palmowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Witam! Czy w tym przepisie można pominąć kozie mleko?
OdpowiedzUsuńPominąć można, ale na rzecz innego mleka lub innego płynu np. woda demineralizowana
UsuńWitam, czy mleko kozie można zastapic mlekiem krowim?
OdpowiedzUsuńAby mydło bylo bardziej nawilżające i odżywcze to czy mozna dac smietanki zamiast mleka ?
OdpowiedzUsuńWitam,z tej masy ile mydełek wyszło?
OdpowiedzUsuń